En katts betraktelser

Katten Sippo bloggar om sin vardag.

Utekatter eller ej?

Husse stod och kollade ut genom köksfönstret och såg då grannkatten ligga utanför sitt hem, antagligen i väntan på att någon skulle släppa in den. Husse blev då lite hängig och sa att han inte tyckte om utekatter. När jag då frågade vad katten hade gjort för illa, så förklarade han att det inte var katten själv han var deppig över, utan att den helt enkelt var tvungen att sitta ute i kylan och vänta på att få komma in.

Vi hade en lång debatt, husse och jag. Visserligen är jag ju själv innekatt och går endast ut i sele, men vi har ju kompisar som är utekatter. Hur skulle Gustav kunna hålla koll på sitt revir utan att vara ute? Han verkar ju dessutom trivas alldeles utmärkt med att ligga på verandan och vänta på sina människor, om de inte är hemma när han vill in. Fast en gång höll det ju på att gå riktigt illa, när Gustav blev förgiftad. Då var vi jätterädda och husse förklarade att detta var en stor orsak till att han inte lät oss vara ute själva.

Så vi har lite kluvna känslor för det där med utekatter. Visserligen är det inte så kallt den här vintern, men förra året var det ju jamarkallt och flera kattimeter med snö. För att inte tala om alla dumma människor som vill oss katter illa. *ryser*

 

30 december, 2011 - Posted by | Okategoriserade |

33 kommentarer

 1. Jag är ju utekatt för vi bor i ett lugnt område med mest trevliga grannar och de flesta som har katt har sina ute här. Men jag har ju ingen lucka så om Matte är borta kommer jag inte in, men det har Matte fixat så att jag har ett krypin under vår altan med en filtplats att sova på, Sixten hade ju sitt egna lilla utehus som ni vet.

  Kommentar av Puma | 31 december, 2011

  • Trevliga grannar är jamarviktigt om man är utekatt. Annars vet man inte vad som kan hända. Synd att du inte har en lucka, men det kanske räcker med ditt lilla krypin.

   Kommentar av Katten Sippo | 31 december, 2011

 2. Jag, Sambo, var utekatt innan Stockholms Katthem tog hand om mig. Jag hade hamnat alldeles vilse och var full av fästingar och inte alls pigg och glad när jag hittades. De senaste 10 åren har jag varit innekatt hos Husse och Matte. Det konstiga är att jag fortfarande (om än sällan) ibland sätter mig vid ytterdörren och jamar innan jag går på lådan.. Matte skulle bli HELNIPPRIG om jag (och/eller Roxy) skulle gå ut på egen tass!!
  ♥Gott Nytt År♥

  Kommentar av Sambo och Roxy | 31 december, 2011

  • Du ser, det är betydligt skönare att vara innekatt, då man slipper dumma fästingar. *ryser*
   Fast en promenad ibland kan ju vara skönt förstås.

   Kommentar av Katten Sippo | 31 december, 2011

 3. Vi är ju innekatter sedan vi flyttade till matte och det trivs vi förträffligt med!
  Vi fick liksom nog av det där utelivet innan vi mötte matte.
  Här finns det för många brummisar och andra faror.
  Torpet, som vi bodde i förut, låg nära en stor väg, som heter E22, dessutom sa en granne, att det bästa medlet mot katter är hagel, så matte vågade definitivt inte släppa ut oss. vi har faktiskt aldrig bett om det heller, för vi vill INTE ut.
  Gott Nytt År och många tasskramar
  M & V

  Kommentar av Mozart & Vincent | 31 december, 2011

  • Uschjam för stora vägar och ännu större uschjam för dumma människor. Ni gör helt rätt i som håller er inne.
   Gott jam år!

   Kommentar av Katten Sippo | 31 december, 2011

 4. Vi bor inte som M&M eller som Gustav – vi bor på ett berg med en massa andra hus. Runt omkring finns det vägar, längs med vägarna finns det djupa fina diken med en massa råttor och kuligheter i. Det finns skog också på andra sidan vägarna. Och så finns det elaka människor. Och hökar. Ilskna insekter, gifter och huggormar. Och ännu fler elaka människor. så… vi är innekatter. Går vi ut, blir det i en bur och då skall vi till vettisen.Ett skyddat område skulle kanske fungera – innätad eller inglasad balkong… Men… katter som alltid varit inne, blir rädda för andra saker än katter som är ute. Vi är ju inte vana vid att allt är så stort, så högljutt och sånt. Smådjur far faktiskt inte illa inomhus – inte så länge som det finns tillräckligt att göra och som det finns tillräckligt med utrymme så man kan få motion. Vi har våra springtävlingar, hopp-och-skutttävlingar, klätterutmaningar och ”jakt-på-andra-kattens-svans”. Vi rörmokar, klättrar, gympastiserar och allt sånt. med lite fantasi och tålamod, så kan man tillfredsställa allas behov, oavsett vad man förändrar.
  nosgos å nyårsgottisar
  M&K

  Kommentar av Maurice & Kajsa | 31 december, 2011

  • Tindra, som inte är någon utekatt, tycker det är jamarläskigt att vara utanför lägenheten. Hon säger att hon aldrig kommer rymma hemifrån.
   Vi har det ju hur bra som helst här hemma. Faktiskt.

   Kommentar av Katten Sippo | 31 december, 2011

 5. Mjau, vi förstår dina tankar Sippo, för det var ungefär så för Sessan, för ca 6 år sedan. Hon satt på våran uteplats och undrade om ngn här kunde släppa in henne i värmen, för det var så jamars kallt här då, den hösten. Så jamars glada vi blev när matte släppte in katten, som vi sedan döpte till Sessan.
  Det finns *dumma* två beningar som behandlar oss djur som *ngn *prydnads sak* som bara ska kastas ut när dom har tröttnat på oss :(:(:(
  FY, vi FRÄSER på dom tvåbeningarna!!

  Tass tass
  så ses vi i morgon på Mimmis fest.

  Jamars välkomna

  Kommentar av Mimmi, Chicko, Tarzan, Sessan | 30 december, 2011

  • Ja, det är förfärligt hur vissa behandlar oss. Men vilken tur Sessan hade som blev insläppt hos er.
   Jepp, syns på festen!

   Kommentar av Katten Sippo | 31 december, 2011

 6. Intressant ämne. (För första gången läste vi vad alla andra tyckte)
  Bor man som ni, tycker vi att man ska vara inne.
  Vi har förmånen att ha lucka, och det är ett måste. För husse är borta mycket, och han tycker synd om missar som inte kan komma in och värma tassarna när det behövs!
  Nosbuff

  Kommentar av Max & Måns | 30 december, 2011

  • Ja, det är rätt intressant faktiskt. Vi tycker som ni, att man ska ha en kattlucka. För annars är det ju inget kul om det blir dåligt väder och man inte kommer in i värmen.

   Kommentar av Katten Sippo | 31 december, 2011

 7. Det var aldrig tal om att jag skulle vara utekatt. Inte i stan, kanske om man bott på landet eller i skogen som gammelmatte och gammelhusse. Men inte med två stora vägar runt oss och en sandlåda för barn på gården.

  Nosgos

  Kommentar av Nea theCat | 30 december, 2011

  • Vår stora väg ligger en bit bort, men husse vill inte riskera nåt ändå. Det tycker jag är bra faktiskt.
   Det är ju en annan sak om man bor på landet.

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 8. Synd om de katter som måste vara ute i ruskvädret. Jag får komma och gå som jag vill, när mina tvåbenta är hemma. Är de på jobbet båda, eller ute på annat, får jag stanna inne. Tryggast så säger de. Om nåt skulle hända.Förut fick jag komma och gå helt fritt, i mitt gamla hem.
  Annars har jag det jättebra här men skog på ena sidan och två kattgrannar på andra. De sitter i sitt katthus med nätdel så vi kan snacka men inte komma åt varann, Tur, för de e jättestora. Vägen utanför är det bara de som bor här som kör på och i backen ovanför mitt e det ett pyttehus som bara e sommarställe och oftast står tomt. Där brukar jag sola, högt uppe på berget ovanför mitt hemmarevir.

  Kommentar av Boman | 30 december, 2011

  • fnys, sekreterarn gjorde fel. Det var jag Pelle som jamade det där

   Kommentar av Pelle | 30 december, 2011

   • Det låter ju jättehärligt. Det är bra att dina människor låter dig stanna inne om de ska jobba, för tänk om det skulle hända nåt och ingen var hemma. *ryser*

    Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 9. Vi har det så bra att vi kan vara ute, vi bor i ett jättelugnt område och alla grannarna känner oss och vår matte o husse. Grannarna tycker om katter, de har haft katter själva och vet hur man skall behandla katter. Vår matte har pratat med dem allihop. Matte har bestämt att vi får vara ute på dagen när någon är hemma som håller koll på oss, men är ingen hemma så går vi inte ut och på kvällen måste vi komma in. Vi har en kattlucka, men den är bara öppen så vi kan gå in, inte så vi kan gå ut. Vi kommer rusande när matte visslar på oss, vi känner henne och vet hur orolig hon blir om vi inte genast kommer när hon vill. Vi är väldigt glada att vi kan gå ut lite, men ibland är vi innekatter hela tiden och det är toppen det också. Vi tycker inte om vintern, men sommaren är toppen, då har vi mysiga ställen på vår altan där vi kan ligga och njuta. Vi tycker inte om människor som inte ser till sina katter, och som slarvar med att släppa in sina katter genast när de vill komma in!! Nosbuffar, Nova, Tiger och Sudden

  Kommentar av Nova, Sudden och Tiger | 30 december, 2011

  • Tur att ni har kattgillande grannar, det är inte alla som har det. Ni verkar ju också ha det rätt ordnat, med kattlucka och alls. Kan tänka mig att det är mysigt att få vara ute själv på sommaren.
   Fy för såna som slarvar med oss katter. *suckar*

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 10. Jag håller med Kattson, man måste som seriös kattägare anpassa uteförhållandet. Mulla sprang omkring som en yster kalv hela livet utan problem, men när vi flyttade var det sele som gällde tills jag visste att hon hade full kontroll. Men när hon blev döv tog jag kontrollen, hon var fortfarande lös men under mitt argusöga. (grekist drammel)
  Men visst reagerar man när samma katter här i området konstant väntar på att få bli insläppta.Det gör ont i hjärtat. Mulla fick aldrig vara ute om inte jag var hemma.
  Hoppas innerligt att Gizmo mår bättre.

  GOTT NYTT ÅR!

  Kommentar av "Favoritgrannen" | 30 december, 2011

  • Det är bra att kissen fick vara inne när ingen var hemma. Det är det där med att anpassa efter situationen, som många missar, tror jag.

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 11. Åh, här är vi innekatter fast vi har alla varit utekatter som nu är glada att vi får vara inne för det var inget vi fick innan vi kom hit. Mamma är den första som verkligen låter oss vara inne när vi vill och sådär. Men jag tror nog att om man vill vara ute och man har ytor där man kan vara ute så fungerar det ju himla bra det med. Det måste vara valbart och inte som våra tidigare upplevelser, att vi bara måste vara ute i kylan och klara oss bäst vi kan.. *ryser*. Hoppas du förstår vad jag menar kompis, jag känner starkt för denna fråga då jag själv och många andra tyvärr tvingats vara med om baksidan av det där med att vara utekatt.. Jag är innekatt och lycklig över det :). Nosgos

  Kommentar av Rebellen | 30 december, 2011

  • Ute bra men inne bäst, alltså. I alla fall om det är kallt ute. *ryser*
   Man ska liksom inte tvingas till att vara ute och frysa.
   Tass tass.

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 12. Jag tror det viktigaste är att man anpassar inne- eller utekattandet till de förhållanden man lever i. Bor man nära en trafikerad väg tycker jag inte man ska vara ute på egen tass. Jag kommer till exempel knappast att få gå ut i mitt nya hem, men huvudsaken är ju att jag har min husse som ser till att jag har det bra. Vi katter kan ju anpassa oss till det mesta.

  Kommentar av Kattson | 30 december, 2011

  • Just precs, väl jamat! Vi innekatter far ju faktiskt inte illa för att vi är just inne. För som du jamar, vi anpassar oss till det mesta.

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 13. Jag måste nog jama att jag är mycket nöjd med mitt liv som ute- och innekatt. Men så bor jag ju osedvanligt bra också, med en hel strand för mig själv, och en gata där det inte åker många bilar. Och eftersom vägen tar slut en liten bit bort, åker de inte så fort heller. I över nio år har jag levt här nu. Och här finns ju nästan alltid någon hemma. Det braiga är att jag kan springa mycket och fort. När jag vill. Ännu mera braigt är att jag då kan äta litet mer. För äta, det gillar jag. Men om jag bodde som du skulle jag inte vilja eller få vara ute ensam. Där verkar vara alldeles för mycket trafik. Så både du och jag har det nog så bra vi kan ha det!

  Kommentar av Katten Gustav | 30 december, 2011

  • Jo, jag förstår det, du verkar ju ha en drömtillvaro där du bor. Men så har du ju en jamarsnäll matte som som du verkar ha dresserat med blandade framgångar. *hehe* Men ni bor ju som sagt väldigt bra till också. Fast håll dig borta från förgiftade muslingar.

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 14. Vi skulle nog inte klara oss utan vår lucka.
  Jag skulle inte stå ut med att kissarna var utstängda och frös när jag var på jobbet.

  Kommentar av Anonym | 30 december, 2011

  • En lucka är väl nästan ett måste, om man inte är hemma om dagarna förstås.

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 15. Matte och husse är som eran husse.De tycker att det är viktigt att vi kan gå in när vi vill, vi har ju lite lyx i och med att vi har innätad altan med lucka ut. Sen så är matte och husse oroliga att det skulle hända oss något om vi var ute på egen tass. Finns det ett kryp-in där man kan ha det varmt och sköt när man väntar på sin tvåbening kan det väl vara ok men behöva vänta jättelänge känns lite trist tycker vi.Nosbuff

  Kommentar av Dui och Deco | 30 december, 2011

  • En egen altan är ju jamarmysigt. Men husse säger att han också skulle vara orolig om jag var ute på egen tass.

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011

 16. Matte och vi håller på innekatter i tätbebyggt område. Eller som vi med rastgård och definitivt en kattlucka där vi själva får bestämma om och när vi ska in. Ingen ska behöva vara ute i kylan bara för att deras 2bening inte öppnar. Eller som du, som går ut i sele och har husse i koppel.
  Gustav har det bra, för han har en speciell plats på sin veranda och hans människor passar honom, ändå råkade han illa ut och blev förgiftad, men det finns tyvärr många katter utan nåt val alls. Max & Måns har lyckan att bo så till att de kan komma och gå som de vill genom sin lucka! De kan också välj hur dom vill.

  =^.^=

  Nosbuff

  Kommentar av Smulan och Amanda | 30 december, 2011

  • Värst är det ju för våra vänner som inte har något val. Men en lucka tycker vi låter väldigt bra, speciellt eftersom man då själv får bestämma när man ska in eller ut.

   Kommentar av Katten Sippo | 30 december, 2011


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggare gillar detta: