En katts betraktelser

Katten Sippo bloggar om sin vardag.

Sommarkatter

En släkting till husse har fått en fyrtassad besökare hem till sig. Det är en kisse som de senaste dagarna har bosatt sig hemma hos deras familj och vill inte alls gå där ifrån. Nu försöker det få tag i Slaka Djurhem för att be om hjälp. Men vi som har katter, vi vet ju hur svårt det är att få in en kisse till ett djurhem.

Den här kissen är inte heller märkt, vilket är väldigt sorgligt. Hade kissen varit märkt så hade man enkelt kunna ta reda på vem som hennes människa och ringt dit. Fast om man har en katt med ett stort sår på magen, så kan man inte bry sig allt för mycket om kattens väl och ve.

Allt detta och en artikel på expressen som sommarkatter, fick husse att rynka på näsan. Sluta skaffa sommarkatter era jä–a idioter! hälsar han ilsket. Vi vill ha en lag som säger att man måste märka/chippa katten. På så sätt så kanske folk åtminstone försöker tänka en eller tre gånger, innan de skaffar en katt.

Hur ska vi kunna höja kattens status, när folk inte bryr sig om sina egna missar för fem öre?! *fäller en tår*

Jag har turen att bo hos min husse. Men det är inte alla katter som har den turen.

Om du skaffar en katt, så ska du se till att den lever ett lyckligt liv.

 • Kastrera kissen. Det finns redan tusentals hemlösa kissar, vi behöver inte fler. Om du struntar i det, så är du direkt skyldig till den fruktansvärda död kattungarna troligen kommer drabbas av. Tänk på det!
 • Vaccinera. Det är ett billigt skydd mot sjukdomar. Bland annat Parvo virus. (kattpest)
 • Märk kissen, eller chippa. Det är superviktigt. Utan ID så vet man inte vem kattens människa är, och då kan man ju inte hjälpa kissen hem heller. Ibland kanske man har tur och stöter på en efterlysning på just den katten. Men då har kissen en rejäl tur. (eller otur, beroende hur man ser på det)
 • Försäkra katten! Annars kan en operation kosta en väldans massa pengar. Tro mig.

Läs mera på kattstatus.se
Om du tycker det är för jobbigt, då är du inte redo att skaffa katt.

22 juli, 2010 - Posted by | Okategoriserade | , , ,

18 kommentarer

 1. Jag är uppvuxen med att det är en ren självklarhet att ge sin katt all vård och omsorg den har tillgång till.
  ”Älskade katter märker man” – Ja, och vaccinerar, och försäkrar, och kastrerar, och ger ett halsband.
  De är inte mer övernaturliga än vi människor, de blir också sjuka och behöver vård.

  Jag är så fruktansvärt mycket emot, nästan hatisk, emot personer som avlar sin huskatt, för att ”de tycker om kattungarna och det är enkelt att tjäna pengar”. … ne, nu blev jag riktigt förbannad känner jag.

  Kommentar av Odd Tinna | 3 augusti, 2010

  • Väl talat! Husse och jag håller med dig fullständigt. *svanskram*

   Kommentar av Katten Sippo | 3 augusti, 2010

 2. Ja.. det är sååå sorgligt att folk inte tänker efter före de skaffar djur.. Visst kan det vara så att en människas lív tvärt vänder och det blir svårt att ta hand om ett djur, men man kan ju inte kasta ut det! Och att med rått mod skaffa en katt för sommaren tycker jag borde vara straffbart! Vi har en katt som heter Ida och är 14 eller 15 månader.. vi vet inte för när vi skulle köpa henne (vi hade kört ganska många mil) tyckte vi att hon såg väldans liten ut. Jag fick till förklaring att hennes pappa var en liten katt men den gick jag inte på. Men när tjejen sa att vi fick ta den för annars visste hon inte hur det skulle gå – och att det inte var direkt trevligt hemma hos henne (luktade jätte illa) tänkte jag att katten säkert fick det bättre hemma hos mig (den åt ju fast föda). Sagt och gjort följde den med oss hem och hon följde med mig till jobb i 3 veckor tills hon växt till sig lite – sen var hon hemma med min hund de timmar jag jobbade (ej heltid). Nu får vi snart en liten kise till – en liten kille som ska heta Emil.. för har man en Ida måste man väl ha en Emil 🙂
  Han är en ”hittekatt” som hittats på ett loft av en dam som hittade han och hans syskons mamma död i närheten. Då var de ca 5 veckor. Nu är han 9-10 veckor och vi får hem honom om 2 veckor – då har jag semester och vi ska ha mycket roligt med den lilla söta älsklingen! Och han ska bo hos oss så länge han lever! Och han ska alltid må som en prins – det kan jag lova! Vi älskar våra djur – de slänger man inte ut…

  Kommentar av Annelie Persson | 26 juli, 2010

  • Väl talat! Det borde verkligen vara straffbart att skaffa sommarkatt. Fattar inte ens att folk kan göra så. Det låter som lilla Ida och kommande Emil, kommer få det jättebra. Nosbuffar till alla.

   Kommentar av Katten Sippo | 26 juli, 2010

 3. Jättebra skrivet. Det är faktiskt så att Matte och hennes kollegor på jobbet får påhälsning av en katt då och då. Den är fin i pälsen men väldigt mager och har flera stora fästingar. Den är inte id-märkt för isåfall hade ju Matte hittat ägaren direkt. Vi vet inte ens om den har någon ägare. Som tur är så är Mattes vaktmästar kollegor jättesnälla och ger denna katt lite vatten och så när han hälsar på, men frågan kvarstår vem äger katten.

  Kommentar av Puma & Sixten | 23 juli, 2010

  • Det är så hemskt och onödigt att inte märka sin katt. Hoppas den kissen som din matte får besök av, har någonstans att bo. Den kan ju inte fortsätta så där när det blir vinter.

   Kommentar av Katten Sippo | 23 juli, 2010

 4. Jättebra jamat, Sippo. Du slår tassen på spiken! Varje seriös kattägare vill väl att katten kommer tillbaka om den försvinner. Och vad är då enklare än att märka den? De som inte vill göra det ska inte skaffa katt. Bra jobbat, Sippo!

  Kommentar av Kattson | 22 juli, 2010

  • Tack så mycket. Jag drar bara mitt strå till stacken. Visst vill man att ens kisse ska komma till rätta om den kommit bort. Du har så rätt i att den som inte bryr sig, borde inte ha katt.

   Kommentar av Katten Sippo | 23 juli, 2010

 5. Vi in jamar av hela vårt hjärta! Klart att man vill det allra bästa för sin lilla pälsiga familjemedlem. Eller borde vara självklart! Kurr och burr.

  Kommentar av Findus, Isak och Rasmus | 22 juli, 2010

  • Vi kan jama tillsammans! Mjaaaau! Endast det bästa är gott nog åt pälsklingen.

   Kommentar av Katten Sippo | 23 juli, 2010

 6. Sex klosterkatter, en matte och en gammelmatte skriver omedelbart under på de där kraven! Och du skriver så klokt att om man inte är beredd på ansvaret, skall man inte ha katt… eller något djur alls, för den delen. Eller barn. Ansvarslösa människor borde gå i uppfostringsskola och lära sig att livet faktiskt inte är till för dem, utan de är till för livet, tycker vi.

  Tass från Imma, abbemissa.

  Kommentar av Imma | 22 juli, 2010

  • Jamarbra att ni skriver under. Ju fler vi är, desto starkare är vi. *knuten tass* Förresten håller vi med allihop om att vissa borde gå en uppfostringsskola.

   Kommentar av Katten Sippo | 22 juli, 2010

 7. Jepp…det är så vi djurvänner är…vi tar för givet att andra tänker som vi….tyvärr är det ju inte det.

  Och jag håller med Dui och Deco…det borde bli en lag på hur man ska vara när man vill skaffa hund eller katt…någon sorts kurs..t ex gratis på nätet och går endast att göra en gång. Annars kan de göra om den hur många gånger som helst för att bli godkända. Skriv ut ett intyg och lämna till säljaren…det BORDE vara så att alla uppfödare – vare sig det är raser eller stallkatter…så skulle de INTE sälja till någon som kommer utan intyget…och då ska det kvitta om katten kostar en femma per tass…anser jag och gänget!

  Kommentar av Bm | 22 juli, 2010

  • Ja, någon slags kurs borde det ju vara lag på. Vissa ”människor” har ju inte ens normalt vett i skallen, utan bryr sig bara om sig själva. Så borde det vara lag på tillstånd för att föda upp katter. *stampar bestämt*

   Kommentar av Katten Sippo | 22 juli, 2010

 8. Mycket bra jamat detta…men, du glömde en viktig sak…för det är många som id-märker sina katter…men, struntar i att skicka in till kennelklubben/Sverak…för det är DÅ som man kan spåra ägarna. Det kostar INGENTING om det är Sverak och en engångssumma på 130 kr på Kennelklubben.

  Här kommer några bra länkar.

  http://www.sverak.se/ID/index.htm

  http://kattstatus.se/sida3.html

  Kram på er alla

  Kommentar av Bm | 22 juli, 2010

  • Det är så sant så. Jag tog det så för givet att jag inte ens nämnde det. *suckar*

   Kommentar av Katten Sippo | 22 juli, 2010

 9. Vi jamar med! Hur kan folk vara så dumma? Borde helt klart vara lag på att ID/chipsmärka sin katt. Nosbuff

  Kommentar av Dui och Deco | 22 juli, 2010

  • De flesta av oss tycker nog så. Vi borde starta en demonstration eller nåt. Buff buff!

   Kommentar av Katten Sippo | 22 juli, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggare gillar detta: